POLL: Stem op jouw favoriete Coronawoord

Met de uitbraak van de Coronapandemie was er tegelijkertijd een uitbraak van nieuwe woorden. Het nieuws, de krant en de volksmond zaten in mum van tijd vol nieuwe Coronawoorden. Nieuwe woorden waar toch de meeste mensen meteen de betekenis van begrepen. Wij zijn op zoek naar het beste Coronawoord, en daarvoor willen we jouw mening horen!

Poll: Wat is jouw favoriete Coronawoord?

1.    Toogviroloog

(de) leek die als dilettant op het gebied van de virologie nepinformatie verspreidt over een virus, de overdracht daarvan en/of de behandeling ervan

We kennen allemaal wel een toogviroloog, of misschien ben je er zelf wel een geweest. Een toogviroloog is simpel gezegd iemand die ‘amateurviroloogje’ speelt met info die hij van het internet of uit zijn omgeving haalde. Deze info is vaak onbetrouwbaar en niet (volledig) juist.

2.    Skyperitieven

Het aperitief nuttigen met anderen met wie je in contact staat via de app Skype; porte-manteauwoord van de merknaam Skype en het werkwoord aperitieven.

Een aperitiefje drinken om het weekend goed in te zetten? Niet onmogelijk tijdens de Coronalockdown. Zo werden er heel wat drankjes genuttigd voor de webcam via Skype, zodat vrienden en vriendinnen toch ‘samen’ konden aperitieven. Skyperitieven, dus.

3.    Raamvisite

(de) visite waarbij je bij iemand langsgaat, simpelweg omdat je die persoon niet alleen wilt spreken maar ook even wilt zien, maar met wie je – om besmetting te voorkomen of te vermijden – alleen achter (het venster)glas kunt communiceren door middel van gebaren

Reeds een vertrouwd zicht bij de woonzorgcentra, de raamvisite. Hoewel er heel wat alternatieven zijn, zoals Skype en Zoom, is het toch nog steeds het leukst om iemand in levende lijve te zien. Om dit te doen zonder risico op besmetting, ging men op raamvisite.

4.    Puberoma

(de) recalcitrante vrouwelijke zestigplusser die zich niet houdt aan de anderhalvemeterregel en de andere regels die dienen om de verspreiding van corona tegen te gaan.

In volle coronatijden zelf zonder mondmasker naar de winkel gaan omdat ‘het toch allemaal niet zo erg is’ en ‘je je kinderen en kleinkinderen daar toch niet mee wil lastigvallen’. Typisch gedrag van puberoma.

5.    Lockdownparty

(de) party georganiseerd en bezocht door mensen die een lockdown ten gevolge van een grootschalige uitbraak van een virusinfectie niet ernstig nemen

In 2019 klonk een lockdownparty misschien nog iets fantastisch leuk en origineel, maar in 2020 is een lockdownparty organiseren of bijwonen een slecht idee.

6.    Hoestschaamte

(de) het gevoel dat iemand die hoest zich schaamt voor zijn aanwezigheid in het gezelschap van anderen, die weleens zouden kunnen denken dat hij een ziekte heeft waardoor hij anderen zou kunnen besmetten

Tijdens het Coronatijdperk al eens extra moeite gedaan om niet te hoesten in het bijzijn van andere mensen? Dan had je last van hoestschaamte. Op zich geen slechte eigenschap om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

7.    Haarakiri

(de) het moedwillig verpesten van je kapsel door het zelf of door je partner te laten knippen en/of verven;

Alle kapperszaken zijn gesloten. Hoe moeilijk kan het zijn om je eigen haar te knippen? Redelijk moeilijk, zo blijkt. Gelukkig kan in een lockdown niemand het resultaat van je haarakiri zien.

8.    Covidioot

(de) iemand die uit pure domheid niet doet aan sociale onthouding en tevens de regels overtreedt die bedoeld zijn om de verspreiding van corona tegen te houden of te vertragen;

En covidioot is vaak te zien op Lockdownparties (zie nr. 5). Waarom de covidioot de veiligheidsregels niet naleeft is voor de meesten onduidelijk. Wees geen covidioot.

9.    Cockdown

 (de) toestand waarin een man als gevolg van een lockdown een laag libido heeft, d.w.z. minder zin heeft in seks;

Zijn de bedprestaties wat minder in tijden van Corona? Volledig normaal, niets om je zorgen over te maken.

10.   Balkonsolidariteit

(de) solidariteit of saamhorigheid van flatbewoners onderling, bv. door vanaf het balkon samen te zingen

Van Parijs tot Madrid, van Rome tot Gent. We zagen tijden de coronapandemie al heel wat vormen van balkonsolidariteit. Applaudisseren, samen zingen of een concert van wat een volledige fanfare lijkt. Allemaal balkonsolidariteit.

POLL: Stem op jouw favoriete Coronawoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *