Dit zijn de 5 meest gesproken talen in Europa

Europese Unie vlag

Zakendoen in het buitenland vraagt om correcte vertalingen van enkele teksten. Veel bedrijven kiezen ervoor om op voorhand al enkele teksten te laten vertalen in veel voorkomende talen. Zo moeten deze niet meer gemaakt worden wanneer het nodig is. In welke taal deze vertaling moet gemaakt worden, hangt af van je sector, product en locatie. Maar de kans is groot dat het een van de vijf meest gesproken talen in Europa zal zijn.

5. Spaans 💃 – 15 % van de bevolking

In Europa is Spanje het enige land waar Spaans de moedertaal is. De Spaanse moedertaalsprekers vormen zo’n 8 % van de Europese bevolking. Bijna de helft van de Spaanse sprekers kent Spaans dus als vreemde taal.

Mensen die Spaans spreken vind je doorheen heel Europa, maar vooral in West-Europa is het Spaans een populaire taal om te leren. De meeste mensen met Spaans als tweede of derde taal vind je in buurlanden Frankrijk en Portugal.

Het Spaans verschilt wel wat van andere Europese talen. Er komen wat extra regels en zelfs een extra letter bij: de ñ, als in ‘español’. Het Spaans maakt ook gebruik van omgekeerde vraagtekens en uitroeptekens.

4. Italiaans 🍝 – 16 % van de bevolking

Het Italiaans heeft twee landen waar het de moedertaal is: Italië en Malta. Samen zorgen de inwoners van deze landen dat 13 % van de Europese bevolking het Italiaans als moedertaal spreekt. Slechts 3 % van de sprekers kent Italiaans als vreemde taal. Deze 3 % zit verspreid over heel Europa, maar de meeste wonen in Slovenië en Kroatië, waar het Italiaans wel een officiële landstaal is.

Het Italiaans heeft een zekere uitstraling. Het geeft het gevoel van klasse en temperament. Luxeproducten gebruiken daarom vaak Italiaans in hun marketing en communicatie.

3. Frans 🥐 – 24 % van de bevolking

Wat het aantal moedertaalsprekers betreft, heeft het Frans er minder dan het Italiaans. Slechts 12 % van de Europese bevolking spreekt Frans als moedertaal. De Franse moedertaalsprekers wonen uiteraard in Frankrijk en België (in Brussel en Wallonië), maar ook in Luxemburg, Zwitserland en Italië vind je mensen met het Frans als moedertaal.

Frans is echter wel een immens populaire taal om als tweede of derde taal te leren. De helft van de Franse sprekers in Europa kent het Frans als tweede taal. Dat zorgt ervoor dat 24 % van de Europeanen Frans spreekt. Dat komt omdat het Frans decennia lang een erg belangrijke taal was om internationaal te handelen. Sinds de opkomst van het Engels als wereldtaal, heeft het Frans ook in Europa aan belang verloren. Toch wordt het Frans nog steeds erg vaak gesproken in professionele contexten.

2. Duits 🥨 – 27 % van de bevolking

Het Duits is de meest gesproken moedertaal van Europa. Maar liefst 16 % van de Europese bevolking spreekt Duits als moedertaal. In Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, België, Italië en Zwitserland wordt het Duits als moedertaal gesproken.

11 % van de Duitstaligen kent het Duits als vreemde taal. Vooral in Nederland, Polen, Denemarken en Zweden kennen veel inwoners het Duits als tweede taal.

Het Duits heeft zijn populariteit te danken aan de sterke Duitse economie. Al jarenlang doet Duitsland succesvol zaken doorheen heel Europa. De sterke economie en grote Duitse bedrijven zorgen ervoor dat het Duits een populaire taal is om te leren.

1.  Engels ☕– 51 % van de bevolking

De meest gesproken taal in Europa is, niet geheel verrassend, het Engels. Meer dan de helft van de Europese bevolking spreekt Engels als moedertaal of als vreemde taal. Als we enkel naar de moedertaalsprekers kijken, is het Duits de grootste taal in Europa. De Engelse moedertaalsprekers vormen zo’n 13 % van de bevolking.

Het Engels is dé wereldtaal en vaak de voertaal bij internationale zakelijke gesprekken in Europa. Ook in het dagelijkse leven domineert het Engels. Muziek, films, social media en artikels zijn vaak in het Engels. Dat verklaart het hoge aantal Engelse sprekers in Europa.

Zijn jouw bedrijfsteksten al vertaald?

Het kan dus nooit kwaad om je bedrijfsteksten al te laten vertalen. De kans dat je de vertalingen ooit nodig zal hebben, is best groot.

Veel bedrijven miskijken zich echter op de grootte van hun anderstalige doelgroepen. In het buitenland zoeken mensen misschien naar je product of service, maar kunnen ze het niet vinden omdat je website niet vertaald is. Dat is zonde, zeker met de transportmogelijkheden van tegenwoordig. Het is perfect mogelijk om een product naar de andere kant van het continent te sturen. Waarom zou je je product dan enkel verkopen in je eigen land?

Bij Lingohopper willen we bedrijven graag helpen om zaken te doen in het buitenland. Aan de hand van top-notch vertalingen door moedertaalsprekers bouwen we bruggen tussen bedrijven en klanten over de landsgrenzen heen.

Interesse in onze diensten? Neem zeker contact met ons op!

Dit zijn de 5 meest gesproken talen in Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest